Luova Eurooppa hanke loppusuoralla

Esteetön taide ja kulttuuri ry on ollut osana heinäkuussa 2017 käynnistyneessä Luova Eurooppa -rahoitusohjelmalla toteutetussa hankkeessa, jossa kumppaneita oli yhdeksän kuudesta maasta. Hanke päättyy vuodenvaihteessa 2019. Muut kumppanimaat olivat Belgia, UK, Portugali, Kroatia ja Bulgaria.

AUDIENCE BLENDING by ARTS Europe tutki ja tarkasteli uusia tapoja tuottaa inklusiivistä teatteria inklusiiviselle yleisölle. ABBA.EU -hankkeen pohjana toimi suomalainen Eero Enqvistin Tirakkor -ryhmälle kirjoittama Kukunor ja Unikuu näytelmäteos, joka sai kaksikielisen ensi-iltansa 2014. Kaksikielisyys teatteriesityksessä tarkoittaa, että kuuro ja kuuleva näyttelijä näyttelevät samaa roolia molemmat omalla äidinkielellään ilman, että kumpikaan heistä tulkkaa toisiaan.

Dawn Jani Birley ja Eero Enqvist.

Kyseessä on ollut mielenkiintoinen ja uutta teatteri-ilmaisua eteenpäin vievä hanke, jossa rakennettiin siltaa teatterin inkluusiolle sillä tavalla, että sekä kuulevat että kuurot näyttelijät ja yleisö olivat samassa esityksessä samanaikaisesti ja nauttivat esityksestään omalla kielellään.

Vuoden 2018 aikana Eero Enqvistin näytelmäteos sai kuusi kaksikielistä ensi-iltaansa Euroopassa. Kyseessä on pioneeriprojekti, jolle Euroopassa on tulossa jatkoa. Kokemus eurooppalaisesta yhteistyöstä on ollut yhdistykselle ensimmäinen laatuaan ja toivottavasti pääsemme mukaan myös uusiin EU -hankkeisiin. Näillä saaduilla opeilla pystyisimme myös itse toimimaan isompien hankkeiden koordinaattorina.

Tässä linkki Tampereen EU -toimiston verkkosivuille, josta löytyy artikkeli hankkeesta.

Eero Enqvistin kirjoittama Kukunor ja Unikuu sai suomalaisen ensi-iltansa lokakuussa 2014 Helsingissä.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *